Maine Coon Kölykök/Kitten

Hu*Angelpaw Maine Coon cicák élete

Első napok, hetek:

Tenyészetünk újszülött Maine Coon cicái családi házunk cicaszobájában látják meg a napvilágot. Anyjuk védelmező melegében töltik az első napokat, heteket.  Az első oltás után már az egész házat birtokba vehetik, ahol külön a számukra elhelyezett cicabútorokon és játékokon fejleszthetik ügyességüket és pihenhetnek meg. 4 hetes koruk körül kezdődik meg az alomra szoktatásuk. Használunk nyitott, félig zárt és zárt alomtálcát is, így 6 hetes korukra már mindegyiket biztonsággal használják.

Az első két-három hétben csak anyjuk jelenléte és közelsége jelent számukra biztonságot. Az életet adó tejcsiért és a legjobb emlőért – mindegy hogy ketten vagy akár tízen vannak – állandó a harc :-)

8-9 hetes korukig csak a cicaszobában tartózkodnak, az első oltás után tudják elfoglalni a házat, megismerkedni a többiekkel, megkezdeni az igazi rosszcsont cica életet. :-)

Maine Coon cica kölykök táplálása:

A kicsik az első időben csak anyjuk tején nevelkednek, 4 hetes koruk körül kínáljuk meg őket először főtt darált csirkehusival és külön bébik számára készített prémium nedves táppal. Egy éves korukig Royal Canin Mother&Baby, Royal Canin Maine Coon Kitten és Orijen Cat&Kitten száraz táp és friss víz folyamatosan van előttük, később RC felnőtt, valamint Orijen és Acana felnőtt tápra váltunk. Hiszem, hogy nekik is jó a változatos étkezés. A cicák a közhiedelemmel ellentétben nem tudják a tehén tejet megfelelően megemészteni a benne lévő laktóz miatt, ezért mi, az anyjuk tején kívül más tejet nem kínálunk számukra. A cicáink főtt húst, halat és prémium nedves tápot kapnak naponta minimum két alkalommal.

Maine Coon cicáink és az új gazdik:

Maine Coon cica kölykeink leghamarabb 3 hónapos korukban chipezve, törzskönyvvel, szerződéssel, egészségügyi könyvvel/útlevéllel, féreghajtva – egy kis ajándék otthoni csomaggal – költözhetnek új otthonukba, miután megkapták a második kombinált oltást és kialakul az immunitás. Amennyiben cicánk külföldön találja meg új lakóhelyét, az új gazdi a cica 4 hónapos korában jöhet leghamarabb kedvencéért, tenyész cicusáért, mivel ebben az  esetben veszettség elleni védőoltás is szükséges. Az erre vonatkozó előírások országonként különbözőek. A cicák ilyenkor útlevelet kapnak.

Felkészülés a Maine Coon cica fogadására:

A cica érkezése előtt érdemes beszerezni a következő termékeket, felszereléseket, edényeket:

  • itató és etető tálak
  • cicánként legalább egy almos tál, de inkább több ->cicák száma+1 tál
  • alom (Mi a Fressnapfban kapható Premiere csomósodó macskaalmot használjuk)
  • szállítókosár (legalább akkora, melyben a cica kényelmesen kinyújtózhat az utazás alatt, de nem árt gondolni arra is, hogy a cica később meg fog nőni)
  • kaparófa
  • játékok, esetleg cica bútorok
  • cica kefe a bundája ápolásához
  • száraz és nedves táp

Maine Coon cicáink imádnak játszani:

Maine Coon cicáink és az egészség:

Maine Coon cicáinkat minimum háromszor látja el és vizsgálja meg az állatorvos, míg új otthonaikba kerülnek. A szülők mindannyian le vannak szűrve FIV, Felv, HCM és egyéb betegségekre. (Az egyes cicák oldalán megtalálhatóak a cicák vagy szüleinek teszt eredményei) Ettől függetlenül a legnagyobb óvatosság és higiénia mellett is előfordulhat, hogy valamelyik cica megbetegszik, vagy betegnek tűnik, esetleg lenyel valamit, ami nem a gyomrába való. Akárcsak egy kisgyerek. Ezért nagyon fontos, hogy a tenyészetnek legyen egy megbízható és állandó állatorvosa. Cica tőlünk betegen nem távozhat! Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy amennyiben még nincs háziállat a családban és éppen emiatt nincs egy ismerős, jól bevált állatorvos, akit baj esetén fel lehet hívni, akkor még a cica érkezése előtt érdemes tájékozódni és egy megbízható doktort találni. Az állatorvosra ugyanis később is szükség lesz. Gondolok itt az oltások megismétlésére, illetve ivartalanítás vagy esetleges betegség esetén is őt fogjuk felkeresni.
Bővebben a macskabetegségek menüpontban.

Cicáink egészségéről és esetleges betegellátásáról a Nyíregyházi Állatkórház gondoskodik.

Jelenleg aktuális almok: Eladó Maine Coon Cicák

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .