A Maine Coon cica vásárlás 7 aranyszabálya

Maine Coon cica vásárláson töröd a fejed, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Segítek!

Egy Maine Coon cica vásárlása nem mindennap történik meg az életünkben. Tenyésztőként óriási a felelősség, hogy milyen cicát hozunk a tenyészetbe, akinek a kiscicáit értékesítjük családoknak, de akár tenyészeteknek is. Amit csak lehet, előzetesen megvizsgálunk. Figyeljük a tenyészetet, a vérvonalat, információt gyűjtünk és megfigyelünk hosszasan, mielőtt meghozzuk a döntésünket. Nagyon nehéz jó tanácsot adni bárkinek, még tenyésztőként is, honnan vásároljon cicát vagy honnan ne vegyen. Akár kedvencként, akár tenyésztés céljára szeretne valaki egy gyönyörűséget, az a legfontosabb, egy kép vagy egy videó alapján ne hozzon senki sem elhamarkodott döntést!

Mi mindent érdemes végig gondolni, megvizsgálni egy Maine Coon cica vásárlása előtt? Az Angelpaw tenyészet az alábbiakat tanácsolja:

 1. Először is, légy Te tisztában Önmagaddal!
  Nagyon fontos, hogy őszinte válaszokat adj magadnak a következő kérdésekre, mert az életed elkövetkező éveiben bizony nemcsak örömet, hanem kötöttséget is jelent számodra majd az új családtag.
  – Biztosan akarod a cicát?
  – Fogod tudni megfelelően tartani, etetni?
  – Van megfelelő hely (nemcsak egy kis zug) számára az otthonodban?
  – Ha valami gond lesz vele, meg tudod oldani, hogy mihamarabb orvoshoz elvidd?
  – A cicával járó költségeket tudod majd fedezni?
  – Nem bánod, ha esetleg kárt tesz a bútorodban, játék közben valamit összetör?
  – Felkészültél rá, hogy életed 15, de akár 20 vagy még több évét megoszd egy élőlénnyel jóban és rosszban?
  – Van egy kedvencre 130.000 –  240.000 Ft-od? Tenyész minőségű Maine Coon cicára 1300-2000 Euród?
  Ha ezekre a kérdésekre igennel tudsz válaszolni, hozzá kezdhetsz a cica kiválasztásához.
 2. Keress a weben Maine Coon tenyészeteket!
  A google a barátod. „Maine Coon tenyészet”,”Maine Coon cica” szavakra rengeteg találatot fogsz találni a világhálón. Érdemes megnézegetni a weboldalakat és feljegyezni azokat a tenyészeteket és elérhetőségeit, akik szimpatikusak, bizalmat keltenek. Egy szaporító, aki még be sem regisztrált valamelyik egyesületbe, nagyon kis eséllyel hoz létre honlapot. Nem fogok a szaporítókról véleményt írni, ezt sokan megtették már, egy dolog biztos, a szaporító sosem fog felelősséget vállalni az általa eladott cicáért, számára csak a megszerzett pénz lesz a fontos. Érdemes tehát honlappal rendelkező tenyésztőt keresni. Viszont egy honlap létezése még nem nyújt kellő biztonságot a vásárlásra.
 3. Gyűjts be a tenyésztőről és tenyészetről információkat! Nézd meg ne csak a weboldalát, hanem ezen felül a facebook profilját, instagram képeit, youtube videoit!
  Nagyon sok info lejön a megosztott posztokból és képekről. Azt szokták mondani, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Ez bizony így is van ebben az esetben is. Ha a tenyészetnek nincs takargatnivalója, láthatod a helyet, ahol a cicák élnek, képet kaphatsz a tartási körülményekről, videókon láthatod a cica külső és belső tulajdonságait, a bejegyzéseket olvasva pedig érzékeled a kommunikáció stílusát, ebből következtetni tudsz a tenyésztő személyiségére, a cicákkal való kapcsolatára. Rengeteg információt tudsz ily módon begyűjteni, ami alapján kialakul egy megérzésed, benyomásod a tenyészettel kapcsolatban.
 4. Alakíts ki a tenyésztővel kapcsolatot!
  Minden állatszerető Maine Coon macska tenyésztőnek fontos, hogy a nála született cica megfelelő otthonra találjon. Minden egyes tenyészetnek meg vannak azok az alap elvárásai, igényei, amiket az új gazdikkal, otthonnal kapcsolatban támasztanak. Javaslom, hogy legalább egy-két telefonos beszélgetés előzze meg a találkozót, hiszen már telefonon is sok-sok kérdésre választ kaphat a leendő cica gazdi és tenyésztő is, illetve kiderül az is, hogy hasonlóan gondolkodnak -e a cica jövőjét és tartási körülményeit illetően, szimpatikusak-e egymás számára, el tudják -e fogadni egymás személyiségét, elképzeléseit, igényeit, ami a jó kapcsolat alapja. Hiszen tenyésztő és gazdi a későbbiekben is kapcsolatban maradnak egymással. (Angelpaw tenyészetünkben mi sok új barátra találtunk cicáink új családjainak körében, amiért nagyon hálás vagyok)
 5. Kérd el a szerződését és olvasd át mielőtt aláírod!
  Ha már megtetszett a tenyészet és bizalmat éreztek egymás iránt a tenyésztővel, kérd el a szerződést, mielőtt foglalóznád vagy kifizetnéd a cicát! A köztetek létrejövő megállapodásból kiderül milyen garanciákat vállal a tenyésztő és milyen kötelezettségeket fogalmaz meg a jövendő gazdi felé. Fontos, hogy jól gondold végig, egyetértesz-e mindennel, amit aláírsz, hiszen jogi felelősséget vállalsz az aláírásoddal – és bár erre ne kerüljön sor soha, de láttunk már ilyet – vita esetén ez a dokumentum az alapja a bírósági ítéletnek!
 6. Tájékozódj a cica egészségügyi állapotáról!
  A cica egészségi állapotára vonatkozóan – főként ha tenyésztésre vásárolod a cicát – kérd el a cica szüleinek vagy a cicának a szűrési eredményeit! Nem fontos, hogy mindenre negatív legyen, lehet hordozó is (erről később bővebben), de mindenképpen informálódj a tenyésztőtől a cica jelenlegi egészségéről és az esetlegesen várható egészségügyi kockázatokról! Kérdezd meg: Volt-e a cicával eddig probléma, volt-e gyógykezelve, volt-e korábban a vérvonalban előforduló probléma?! Bár nagyon nehéz megjósolni, hogy mennyi a cica várható élettartama vagy lesznek -e a jövőben egészségügyi gondjai, de egy őszinte és jó kapcsolat alapja, ha a tenyésztő nem titkolja ezeket az információkat sem. Mindenkinek jobb, ha a gazdit felkészülten éri egy esetleges probléma, betegség és közösen a tenyésztővel megoldást találnak rá. Nem mondom, hogy minden esetben van vagy lesz ilyen, de ha már a vonalban találkoztak pl. csomósodó szőrű vagy szőrt hányós vagy szemgyulladásra érzékenyebb stb. cicákkal, jó ha a gazdi is tudja, mire érdemes jobban figyelnie a jövőben.
 7. Várj az álom cicádra!
  Előfordulhat, hogy álmaid cicája még nem született meg a szimpatikus tenyészetben vagy éppen nincs elérhető cica, melyet hazavihetnél. Ne hamarkodd el a döntést, várd meg, hogy megszülessen az a szőrös gyerek, akire mindig is vágytál! Ha egy tenyészetben váró listán vagy és a tenyésztő ismeri a prioritásaidat, biztosra veheted, hogy olyan álom manccsal fogja kitartásod megjutalmazni, akire egy életen át büszke leszel!