Cica tenyésztő szeretnél lenni?

Mikor kezdj el és mikor ne cicát tenyészteni?

Kezdő cica tenyésztők figyelmébe ajánlom most következő írásom.

A leendő tenyésztők tudom, hogy hatalmas vágyakkal, álmokkal kezdenek hozzá ehhez a szép, ámde nehézségektől nem mentes hobbihoz. Azért tudom, mert 6 és fél évvel ezelőtt én is ugyanezzel az elánnal indultam el ezen az úton. Aki ismer, pedig tudja azt is, hogy magas követelményeket támasztok magammal szemben, nem érem be az elég jóval. Úgy gondolom, ha valamit csinálunk, ha valamibe energiát fektetünk, azt csak jól érdemes csinálni. Így fontos számomra a minőség. Írásommal segíteni szeretnék azoknak, akik most állnak a döntés előtt, elkezdjék ezt a hobbit vagy sem.

Az általam összeállított, rövid kérdőív kitöltésével, képet kapsz arról, van-e értelme belevágni életed nagy kalandjába, a cica tenyésztésbe!

 1. Miért akarsz cicát tenyészteni?
  A.  Nagyon szeretem a cicákat, örömöm lelem az időmet velük tölteni, szívesen osztoznék más emberekkel is ebben az örömben, látni az arcukon a büszkeséget és boldogságot, amit a nálam született cicák okoznak akár cica kiállításokon, akár csak az otthonukban.
  B.  Nagyon szeretem a cicákat, örömöm lelem az időmet velük tölteni, ha még pénzt is kereshetek ezzel a szenvedélyemmel, akkor meg miért is ne tenyésztenék?
  C.  Igazából nincs tapasztalatom cica tartás terén, de nem nagy dolog 2 macskát összerakni és a megszületett cicákat majd eladni.
 2. Van-e helyed a cica tenyésztésre?
  A.  Nagy házban élünk, van bőven helyem a nőstény/ek, kandúr/ok, születendő cicák számára is, hogy szeparáltan is tudjam őket tartani.
  B.  Egy lakásban élünk, de tüzelés idejére meg tudom oldani, hogy külön tartsam a kandúrt a nőstény/ektől és a született babákkal szívesen osztozom a hálószobámon.
  C.  A lakásban/házban jól ellesznek a macskák, de van egy jó nagy kertem, garázs, fáskamra, ha esetleg kint akarnak lenni és vadászni.
 3. Van-e időd a tenyésztésre?
  A.  Otthon vagyok/rugalmas munkaidőben dolgozom/ a család egyik tagja otthon van, így bőven van idő, amit a cicákkal és később a gazdikkal tölthetek/tünk.
  B.  8 órában dolgozom, munka előtt és munka után, amennyi időt csak lehet a cicákkal töltök, ha alom születik, vagy a cica egészségügyi problémája esetén szabadságot tudok kivenni.
  C. 8-12 órában dolgozom, nincs segítségem, de a cicák jól meg vannak otthon, ha betegek lesznek, alom születik, majd megoldom valahogy.
 4. Van-e megfelelő tudásod a tenyésztéshez?
  A.  A tudásomat szeretném tapasztalt cicatenyésztőtől és autodidakta módon hazai és külföldi szakirodalmakból, valamint ha van rá lehetőség, tanfolyamokon megszerezni. Fejlődni szeretnék, a cica fajtát megismerni és a rá jellemző jegyeket megtartva, minőségi és egészséges cicákat létrehozni.
  B.  Van már tapasztalatom, volt már almom házi cicáktól, de szívesen tanulok másoktól is.
  C.  Nem kell ehhez tudomány, ez nem atomfizika. Összerakok egy kandúrt meg egy nőstényt, a többit a természet elvégzi.
 5. Van-e elegendő pénzed a tenyésztés elindításához és fenntartásához?
  A.  Van a kezdéshez 1-2 Millió forintom és mindig van 200 ezer Ft tartalékom.
  B.  Van 500.000 forintom az első cicára, a másodikra gyűjtök még, de mindig van 100-200.000 Ft tartalékom.
  C.  Van most 130.000 forintom. Abból veszek egy kedvenc cicát. Senkinek nem kell tudnia, hogy nem ivartalanítom.

Aki többségében „A” válaszokat tudott adni, annak remek hírem van. Kipróbálhatod a cica tenyésztést! Azért írtam, hogy kipróbálhatod, mert menet közben fog kiderülni, hogy hosszú távon is tudod -e ezt a szép hobbit folytatni. A nehéz pillanatok fogják eldönteni, tenyésztő lesz-e belőled vagy csak nagyon boldog kedvenc gazdi.

Annak, aki többségében „C” választ adott, annak az a szomorú hírem, hogy a szaporítók táborát fogja növelni és az életben örömet nem fog okozni senki számára. Arra kérlek, tegyél le erről a célodról! Ne légy lelketlen szaporító!

Csak „pár” adatot szeretnék megosztani még veled, hogy az utolsó kérdésem is értelmet nyerjen.

 • Egy jó minőségű tenyész Maine Coon cica ára megbízható tenyészetből 1300-2200 euro. Tenyésztéshez két cicára lesz szükséged minimum, mert épeszű tenyésztő nem fogja bepároztatni neked a nőstényt, hacsak nem a nőstény tenyésztője, ahonnan vásároltad.
  A két cica tehát magyar pénzbe átszámolva 1.000.000 Ft minimum.
 • Hordozók ára kb. 10-15.000 Ft. Nem árt 2 db, ha mindkét cicát orvoshoz kell vinni.
  Hordozók tehát 30.000 Ft
 • Tenyésztéshez be kell jelentkezni valamilyen egyesületbe. Ott regisztrációs díj fog felmerülni. Valamint, ha vásárolsz egy cicát, akkor regisztráltatnod kell az egyesületedbe, illetve megszületett alomnál az alombejelentő díjjal és a törzskönyv díjjal is számolnod kell. Én a Felis Hungarica egyesület tagja vagyok. Az egyesületem árairól tudok információt: http://www.felishungarica.eu/felis-hungarica/arlista
  Érdemes az első cica vásárlása után rögtön regisztrálnod magad az egyesületben 15.000 Ft. Ha regisztrált kezdő tenyésztő vagy, komolyabban vesznek a regisztrált tenyésztő társaid is, hiszen nem szaporítani készülsz.
 • A cicák megfelelő étkeztetéséhez szükség van etető és itató tálakra. Ha beleszámítjuk, hogy a kandúrt, a nőstényeket és a mama cicát a kölykeivel külön tartjuk, akkor rögtön látjuk minimum 3-3 száraz tápos, vizes és nedvesnek való tápra van szükségünk, mi a rozsdamentes edényeket preferáljuk. Ezek alap hangon 500-1000 Ft körül mozognak.
  Tálakra tehát számolok minimum 10.000 Ft-ot.
 • Ha csak két cicát számítunk, azok száraz és nedves eledellel történő táplálása ( a gyerekek rengeteget esznek) bizony nem lesz kis összeg havonta. Természetesen jutalom falatot is számolok. Mert mi is veszünk magunknak finomságokat, ugye?! Csak saccolni tudom, mert nekem jóval több cicám van. Két cica kb. 7-10.000 Ft-ot fog megenni havonta, ezt triplázd egy 6 kölykös alomnál, a második hónaptól.
 • Szőre ápolásához szükséges eszközök, hogy a kiállításra fel tudjuk készíteni – fésűk, samponok, szőr bontó kefék, permetek.  Ezeket nem kell gyakran venni, a márkától és a minőségtől függően változó az ár.
 • Játékok havonta kb. 500-1000 Ft minimum, határ a csillagos ég, mert mindenféle játék van már a piacon.
 • Kaparófa és egyéb cicabútorok minden helyiségbe, ahol vannak. Érdemes tartós darabokat venni. Ajánlom a drapaki termékeit, melyeket már Magyarországon is el lehet érni. Ajánlom egy ilyen alap cica bútor beszerzését: https://www.drapaki.hu/products/alapbutor-a3/
  Kezdésként 2 ilyen cica bútorral számolva 100.000 Ft.
 • Cica fekvőhelyek, elég néhány darab 5.000-10.000 Ft. Nálunk csak ritkán használják, a bútorokat jobban szeretik, ezért ha elhagyod, se baj.
 • Cica kiállítások költségei. Egyesületektől függ, illetve attól, hány kilométerre laksz a kiállítás helyszínétől. Ha nem számolunk úti költséget és szállást, akkor a Felis Hungarica-nál a tagoknak 5,000 Ft/ cica / nap a költsége. Érdemes elvinni mindkét cicádat az első időkben kiállításra, hiszen szakavatott bírák fogják megnézni és értékelni a macskádat. Sokat tanulhatsz tőlük és a tenyésztőktől is, akik a kiállításon rajtad kívül jelen lesznek.
 • Amennyiben vállalkozóként fogod a cica tenyésztést végezni, könyvelési költséggel, iparűzési adóval és épület adóval is számolnod kell, ez könyvelőként és városonként megint csak változik. Nekem évente, az alapköltségem 150.000 Ft.
 • Orvosi költségek is fel fognak merülni. Évente a kötelező oltások költségei klinikáktól függően. Ezen felül a rendszeres féreg hajtás, bolha cseppek, kiegészítő tápszerek. Ha tenyésztő leszel, szűretni fogod a macskáidat. FIV, Felv ellen biztosan, Maine Coon esetében évente ultrahanggal megnézeted a szívét és a veséjét, illetve genetikai teszteket fogsz rendelni HCM, SMA és PKDef betegségek szűrésére. Én akkor is meg szoktam csináltatni a tenyész cicáimra ezeket a teszteket, ha a szülőknek van, mert előfordult már sajnos, hogy így derült ki, az egyik szülő teszt eredménye hibás volt. A laborban valamit elnéztek. Ezen felül csipő és térd izületi diszpláziát is vizsgáltathatsz. Ha a vonalban előfordult már a felmenők között a betegség, nagyon ajánlott vizsgálni a tenyésztésbe bevont cicát, kiszűrni nála a problémát. Az orvosi költségeket megbecsülni havonta lehetetlen. Volt olyan hónap, amikor fél millió forintot hagytunk a klinikán. Nyilván ilyenkor valamilyen betegség ütötte fel a fejét nálunk, amit kezeltetni kellett. Éppen ezért van szükség állandóan tartaléknak lennie a számládon.

Talán ijesztőek elsőre ezek az információk, de olvasd el újra, rágd meg és nyeld le a gombócot, ha a torkodban keletkezett.

A cica tenyésztés drága hobbi. Ha baj van, bizony zsebbe kell nyúlni és orvosolni kell tudni a problémát! 0-24 órás örök meló, hiszen nem mondhatjuk a cicánknak, hogy: Figyu! Most dolgoznom kell /beteg vagyok/nincs kedvem. Ha szülni fog, lehet éjjel fog szülni. Ha beteg lesz, lehet napközben kell vele rohanni az orvoshoz. Szóval jól gondold meg, mielőtt belefogsz!

Akinek nem vettem el a kedvét, de segítséget jelentett ez a pár sor, amit leírtam, kapaszkodó a kezdéshez, annak kívánok nagyon jó kalandot! Mert a cicáinkkal, a tenyésztésben minden nap egy kaland. Látni egy apró élet születését, fejlődését, sikerét…számunkra minden pénzt megér.

Ugye Te is ilyen cica tenyésztő szeretnél lenni?